15 12 05

In het kader van de Follydock prijsvraag voor een Folly in de Rotterdamse haven zijn FRANTZEN et al architecten geselecteerd voor het maken van een schetsontwerp. De schetsontwerpen worden in de zomer van 2006 gepresenteerd op de Follydock IFCR manifestatie in het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) te Rotterdam. Een aantal schetsontwerpen zal worden uitgevoerd op de Heijplaat in Rotterdam tijdens de Architectuur Biennale Rotterdam 2007.

Zie ook: www.follydock.com

09 11 05

Vandaag is de inzending voor de internationale prijsvraag "Estonian National Museum" verstuurd. FRANTZEN et al architecten hebben in samenwerking met Tedder & Keus landschapsarchitecten een ontwerp gemaakt voor het 30.000 m2 grote nieuwe Nationaal Museum in Tartu.

Zie ook:www.museumcompetition.org

01 10 05
FRANTZEN et al architecten heeft een nieuwe rechtsvorm en daarmee ook een nieuwe naam: FRANTZEN et al architecten BV. De toevoeging et al is de afkorting van het latijnse et alteri, wat "en anderen" betekent. deze afkorting wordt in de publicatie van wetenschappelijke literatuur gebruikt om aan te geven dat er naast een zogenaamde "1e auteur" ook nog andere auteurs bij de totstandkoming van een artikel betrokken waren.

01 09 05
Het Voorlopig Ontwerp voor 120 woningen aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam is afgerond. Het gebouw vervangt een volledig stadsblok, dat in april 2006 gesloopt zal gaan worden, en is het sluitstuk van de grootscheepse stadsvernieuwingsoperatie die in de jaren '70 is ingezet. Opdrachtgever "De Principaal" heeft inmiddels de opdracht voor het maken van een Definitief ontwerp verleend.

30 08 05

Het Voorlopig Ontwerp voor 57 studentenwoningen in Eindhoven is afgerond. Het project is direct naast een spoorlijn gelegen en er zal nu in nauw overleg met de provincie Noord Brabant worden bestudeerd of het plan haalbaar is binnen alle milieu en risico eisen waar een dergelijke locatie aan moet voldoen. Naar verwachting zal opdrachtgever "Cornelis Huygens Projecten" in januari 2006 de opdracht voor een Definitief Ontwerp kunnen verlenen.

30 06 05

Naar aanleiding van onze presentatie op het symposium "Nieuwe Bouwers" dat de afdeling DRO van de Gemeente Amsterdam op 10 juni 2005 organiseerde in de Zuiderkerk te Amsterdam hebben wij een publicatie gemaakt die speciale aandacht besteedt aan onze ontwerpen voor woningen en woningbouwprojecten. Wilt u ook graag een exemplaar ontvangen, stuur ons dan een mail.

29 04 05

Het Schets Ontwerp voor de renovatie en uitbreiding va het voormalige GAK gebouw aan het Bos en Lommer plein in Amsterdam is gereed. Het plan omvat zo'n 110.00 m2 woningen, kantoren, een hotel, winkels, een bioscoop, een gezondheidscentrum, diverse winkels en zo'n 600 parkeerplaatsen. Opdrachtgever "AM Wonen" onderzoekt nu in samenwerking met de gemeente Amsterdam of deze ontwikkeling haalbaar is.

01 03 05

In opdracht van AM wonen is FRANTZEN et al architecten begonnen aan het Voorlopig Ontwerp voor de verbouwing, renovatie en uitbreiding van het voormalige GAK gebouw dat in 1959 door Ben Merkelbach (oprichter van De 8 en opbouw) is ontworpen. In het afgelopen jaar is samen met T+T Design uit Gouda en PPKS architects uit Chicago een Masterplan voor de totale ontwikkeling van 100.000 m2 ontworpen. Het nieuwe complex dat is gelegen tussen de A10 en het Bos en Lommerplein te Amsterdam zal onder meer woningen, winkels en bedrijfsruimtes, een hotel, sport- en theatervoorzieningen bevatten. De eerste bouwwerkzaamheden staan gepland voor eind 2005. Naast FRANTZEN et al architecten zal ook PPKS architects een uitbreiding parallel aan de snelweg A10 ontwerpen.

10 02 05

Op 10 februari start de lezingenreeks "Back in Shape" die door FRANTZEN et al architecten in opdracht van de Academie van Bouwkunst Amsterdam is georganiseerd. Tijdens de lezingereeks zullen diverse kunstenaars, architecten, theoretici en musici aan het woord komen. De reeks eindigt met een lezing van Benedetta Tagliobue van Enric Miralles Benedetta Tagliabue arquitectes associats uit Barcelona. Andere sprekers zijn Jan van de Pavert (NL), Wang Du (CH), Goetz Lothar Darsow (D), Jacques Palinckxs (NL) en Bernard Kormoss (B).

09 02 05
Op 9 februari is Dipl. ing. Stephan Schuelecke bij FRANTZEN et al architecten in dienst getreden. Van 1997-2002 was hij partner van Schuetz-Schuelecke Architekten te Berlijn en van 2002-2004 was hij in dienst bij Neutelings Riedijk architecten te Rotterdam, waar hij aan meerdere bekende projecten werkte.

31 01 05

FRANTZEN et al architecten heeft in opdracht van de gemeente Apeldoorn een studie gedaan naar de architectonische invulling van een drietal bedrijventerreinen in de wijk Zuidbroek. Het betreft een woonwerk geboeuw van een slordige 6 HA groot, een kantoorontwikkeling van ongeveer 80.000 m2 en een bedrijventerrein van 800 meter lang parallel aan de snelweg A50.

15 01 05

De renovatie van het stallencomplex van woonhuis Frantzen-De Bruin is in volle gang. Nadat in 2003 het oorspronkelijke woonhuis reeds was gerenoveerd is nu begonnen met de bouw van een tweede woonhuis in de voormalige koeienstal. De voormalige varkensstal zal over enkele jaren aan de beurt zijn.18 12 04

Werk van FRANTZEN et al architecten is opgenomen in de tentoonstelling "De ruimte voorbij" die van 18 december 2004 tot 9 januari 2005 te zien zal zijn in de Vishal te Haarlem. Naast werk van Tom Frantzen is het werk van beeldende kunstenaar als onder meer Rene Knip, Erno Verkerk en Krijn de Koning te zien.

09 12 04

Ter gelegenheid van het slotsymposium van het project "Geest en Grond" is de gelijknamige catalogus uitgegeven. Hierin is ook het project "Projectie" van FRANTZEN et al architecten opgenomen.

01 12 04
Op 1 december is Dipl. ing. Felix reiter (1977) in dienst getreden bij FRANTZEN et al architecten. Hiervoor werkte hij bij Office for Architecture in Mannheim (D).

01 11 04
Op 1 november is ir. Karel van Eijken (1967) in dienst getreden bij FRANTZEN et al architecten. Hij was voorheen werkzaam bij DiederenDirrixvanWylick architecten te Eindhoven, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor het Lichtplein te Eindhoven en Villa PPML te Venlo (wordt gepubliceerd in jaarboek 2004).

08 10 04

Tom Frantzen zal op zaterdag 9 oktober spreken op het symposium "Fast images, high speed and public space". De lezing heeft de toekomst van het station als onderwerp. Naast Tom Frantzen zullen o.a. Beno Barnard, Luuk Boelens en Marc Auge lezingen houden. Het symposium vindt plaats in POST CS te Amsterdam en de organisatie is in handen van Atelier HSL, het kunst en cultuur programma rond de aanleg van de Hogesnelheidslijn Zuid.

25 08 04

In opdracht van AM wonen heeft FRANTZEN et al architecten het boek "GAK study TU/e" uitgegeven. Hierin worden de resultaten van het project "Dutch Masters" beschreven, waar door een internationale groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven in het kader van de Masters opleiding aan is gewerkt. De opgave was de herontwikkeling en uitbreiding van het GAK gebouw in Amsterdam, dat in 1959 door Ben Merkelbach (oprichter van De 8 en opbouw) is ontworpen. De huidige eigenaar AM Wonen zal op korte termijn met de werkelijke herontwikkeling beginnen. Tom Frantzen was de docent van het onderwijsproject en voerde de redactie over het boek, Marijn van Vilsteren was verantwoordelijk voor de grafische vormgeving.

22 07 04

De Amsterdamse woningbouwvereniging "De Principaal" heeft FRANTZEN et al architecten geselecteerd voor het ontwerpen van blok N44 aan de Czaar Peterstraat te Amsterdam. Het omvangrijke programma van ongeveer 11.000-12.00 m2 bestaat onder meer uit zorgwoningen voor de stichting Tabitha, ontmoetingsruimtes voor ouderen, koop en huurwoningen in de vrije sector, bedrijfsruimten en een huisartsen en fysiotherapiepraktijk. Onder het gehele blok van 137X24 meter zal een parkeergarage worden aangelegd.

14 07 04

Ontwikkelaar Cornelis Huygens Projecten uit Vught heeft FRANTZEN et al architecten geselecteerd voor de transformatie van een voormalige modewerkplaats tot appartementencomplex. Het in Eindhoven Oost gelegen gebouw is tengevolge van de nabijheid van twee spoorwegen extreem geluidsbelast, waardoor de akoustische problematiek ongetwijfeld tot bijzondere oplosingen zal gaan leiden. Het appartementencomplex is in eerste instantie bedoeld voor studenten van de Eindhovense Design Academy en de faculteiten bouwkunde en Industrial Design van de TU/e. Er zullen ongeveer 40 woonunits, een modelwerkplaats en een gezamenlijke kantoor/spreek/presentatieruimte gerealiseerd worden.

07 05 2004

Op uitnodiging van Grafisch Atelier Daglicht en Studium Generale van de Technische Universiteit Eindhoven heeft Tom Frantzen deelgenomen aan de workshop "Paravents". 15 Unieke kamerschermen van verschillende deelnemers, waaronder Bert Dirrix (DiederenDirrixvanWylick Architecten), Marc en Nicole Maurer (MUA) en Space 3, zijn het resultaat van het onderzoeken van de mogelijkheden van groot formaat drukwerk in combinatie met een ruimtestructurerend object.

Tentoonstelling "Paravents"
11 mei t/m 3 juni
Technische Universiteit Eindhoven, loopbrug hoofdgebouw
Den Dolech 2
5612 AZ Eindhoven
geopend van 9:00-18:00 uur.

22 04 2004

Het april 2004 nummer van het Japanse tijdschrift A+U inventariseert een nieuwe generatie jonge Nederlandse architecten. Wat leeft er (nu nog) allemaal in de schaduw van de internationaal zeer succesvolle generatie Nederlandse architecten, waartoe Koolhaas/OMA, MVRDV, Wiel Arets en Ben van Berkel toe behoren. Het werk van Tom Frantzen is in deze showcase van de nieuwe garde met 6 pagina's ruim vertegenwoordigd.

19 04 2004

In het april 2004 nummer van het Nederlandse tijdschrift "De Architect" is het boek "Samples #01" gerecenseerd onder de titel "Collage van verlangens":

...Zijn universum biedt een hele nieuwe kijk op zo ongeveer alles om ons heen... (Renee Borgonjen)

klik hier voor de volledige recensie

16 04 2004

Schetsen van Tom Frantzen zijn opgenomen in de tentoonstelling "Door de architect getekend". Deze tentoonstelling is van 16 april t/m 19 juni 2004 te zien in ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam)

ARCAM
(schuin t.o. het NEMO museum)

Prins Hendrikkade 600
1011 VX Amsterdam
telefoon 020 6204878
E-mail: arcam@arcam.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur
gesloten op 30 april en 20 mei
De toegang is gratis

12 10 2003

Tom Frantzen heeft op uitnodiging van Architectuurcentrum ABC een architectonische illustratie gemaakt van de manier waarop schrijvers de realiteit weergeven: Vaak ontzettend normaal, maar net uit verhouding getrokken ! De illustratie maakt deel uit van de tentoonstelling "Waar de muze huist, schrijvers- en dichtershuizen" in het ABC.

ABC Architectuurcentrum Haarlem
(schuin t.o. het Frans Hals Museum)

Groot Heiligland 47
2011 EP HAARLEM
telefoon 023 5340584
fax 023 5424928
E-mail: info@architectuurhaarlem.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur
zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur
De toegang is gratis

12 10 2003

In het ABC architectuurcentrum Haarlem is van 12 oktober tot 30 november 2003 de tentoonstelling SAMPLES #01 te zien. Deze tentoonstelling is een keuze uit het werk van Tom Frantzen, waarin de projecten als object, als autonoom kunstwerk worden gepresenteerd, zodat de artistieke resultaten van totaal verschillende opgaven op dezelfde wijze beoordeeld kunnen worden.
Gelijktijdig is er ook een tentoonsteling te zien over het werk van Frits van Dongen en Kas Oosterhuis.

opening: 31 oktober, 22:00 met live DJ Guss. De tentoonstelling zal worden geopend door Bjarne Mastenbroek.

ABC Architectuurcentrum Haarlem
(schuin t.o. het Frans Hals Museum)

Groot Heiligland 47
2011 EP HAARLEM
telefoon 023 5340584
fax 023 5424928
E-mail: info@architectuurhaarlem.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur
zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur
De toegang is gratis

11 09 2003

De Designmanifestatie VORM03 is georganiseerd door de provincie Limburg. Naast Tom Frantzen zullen nog 19 vormgevers/kunstenaars uit verschillende disciplines hun werk tonen in een door Ir. Wiel Arets & Associates ontworpen tentoonstelling in een op het water gelegen duwbak.

Opening: 26 september 2003, 15:00, locatie Maastricht

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 in
Maastricht / De Griend / 27-09 tot en met 12-10
Roermond / aanlegsteiger rondvaartboten bij de Arloflat / 14-10 tot en met 26-10
Venlo / Lage loswal / 28-10 tot en met 9-11

10 09 2003

Symposium GEEST EN GROND
culturele planologie in de Duin- en Bollenstreek
Zaterdag 20 september te Voorhout

Het project Geest en Grond onderzoekt de rol die cultuurhistorisch en -actueel erfgoed kan spelen in de toekomstige ruimtelijke ordening van de Duin- en Bollenstreek. Uit de inventarisatie van bestaande en gewenste culturele kwaliteiten, landschappelijke ontwikkelingen en actuele knelpunten zijn drie prijsvragen gedestilleerd. Tijdens het symposium worden de onderzoeksresultaten van de inventarisatie gepresenteerd en vindt de lancering van de drie internationale ontwerpprijsvragen plaats.

Onderdeel van dit symposium is een presentatie van de kunstenaarsbijdragen: Alex de Vries (auteur/adviseur Stern) in gesprek met Tom Frantzen, Krijn Giezen en Jennifer Petterson

Locatie:
Bavo-kapel, hoofdgebouw Rijngeestgroep
Langevelderweg 27, 2211 AB Noordwijkerhout
Tijd: 13.00-17.00, deelname gratis
Informatie
Voor deelname aan het symposium kunt u contact opnemen met Projectbureau Geest en Grond, Mariëtte Maaskant, email info@geest-en-grond.nl of tel 06-22960245.
Voor het volledige symposiumprogramma en meer informatie over het project Geest en Grond, zie WWW.GEEST-EN-GROND.NL

08 09 2003

Provocerend, experimenteel, fris, droog, brutaal en zelfs bot; zo worden de ontwerpen in de tentoonstelling Reality Machines doorgaans omschreven. Voor het eerst toont het Nederlands Architectuurinstituut het werk van jonge Nederlandse architecten (waaronder Tom Frantzen), industrieel en grafisch ontwerpers, fotografen en modeontwerpers in één tentoonstelling.

Reizende tentoonstelling
Koninklijk Kasteel, Warschau:
8 september t/m 26 oktober 2003

05 05 2003

In het april/mei nummer van het tijdschrift ITEMS is onder de titel "Anti-hokjesgeest" de portfolio van Tom Frantzen gepubliceerd, met een bijbehorende tekst door NRC-handelsblad journalist Bernard Hulsman. Zie ook www.bispublishers.nl

28 01 2003

9 jaar nadat middels een digitaal experiment door Tom Frantzen is onderzocht hoe een eventueel kind van Tom Frantzen en Marieke De Bruin eruit zou zien, is het werkelijke kind geboren: Lieven De Bruin

20 01 2003
Tom Frantzen is door het Nederlands Architectuur Instituut geselecteerd voor de tentoonstelling REALITY MACHINES, die van 6 februari tot en met 21 april te zien zal zijn.
In deze tentoonstelling zijn door het NAI het werk van jonge Nederlandse architecten, industrieelen grafisch vormgevers, modeontwerpers en fotografen samengebracht in een tentoonstelling. Zij laten zien dat alles in ons dagelijks leven kunstmatig tot stand is gekomen. Wat hen bindt is hun minimale, pragmatische en veelal ironische herinterpretatie van onze alledaagse werkelijkheid. Allen werken volgens een vergelijkbare conceptuele ontwerpmethode. Dit leidt tot een niet gangbaar gebruik van bestaande vormen, materialen en ordeningen. Er ontstaan beelden en objecten die in eerste instantie zeer herkenbaar zijn, maar bij nader inzien op subtiele wijze van onze alledaagse werkelijkheid afwijken.

NAI
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
t 010-4401200

openingstijden:
Dinsdag tot en met Zaterdag:
10.00-17.00
Zon- en feestdagen:
11:00-17:00

11 09 2002
Met ingang van 1 oktober 2002 zal "FRANTZEN et al architecten" verhuizen naar een voormalige garage in Amsterdam Noord. Deze is recentelijk verbouwd door het architectenbureau SeARCH (Bjarne Mastenbroek) dat eveneens in dit gebouw is gevestigd. Een derde architectenbureau dat zich hier heeft gevestigd is EXP architects. Door de fysieke nabijheid van de drie bureau's ligt het voor de hand dat zij elkaars werk zullen stimuleren en kunnen profiteren van de specifieke kwaliteiten en kennis van de afzonderlijke architecten.
Het nieuwe adres luidt per 01-oktober-2002:

FRANTZEN et al architecten
Hamerstraat 3
1021 JT Amsterdam
t 020-7889918
f 020-7889918

10 07 2002
Tom Frantzen heeft samen met Marieke De Bruin een monumentale limburgse hoeve verworven. Het betreft een rijksmonument uit ca. 1800. Oorspronkelijk was de hoeve een volledige Carre, maar na onenigheid binnen familie Rousseau, de oorspronkelijke boereneigenaren, werd deze opgedeeld. Het noordelijke deel is gedurende de vorige eeuw vervallen, waardoor nu nog slechts de zuidelijke helft resteert. Het ontwerp voor de restauratie en verbouwing en zal door Tom Frantzen worden verzorgd, evenals het tuinontwerp.

01 06 2002
per 01 juni 2002 is Tom Frantzen uitgetreden als partner van Tarra Architectuur & Stedenbouw te 's-Hertogenbosch. Tom Frantzen zal zelfstandig zijn activiteiten als architect voortzetten te Amsterdam.